Tips tegen online oplichting
In een onbewaakt moment kunt u zo te maken krijgen met online oplichting. Vervelend, maar te voorkomen. Onze programmeur Edwin Hendriks, zorgt voor de bouw en onderhoud van de Uw Zorg online websites. Daarnaast houdt hij zich bezig met penetratietesten. Hierbij test hij de veiligheid van onze systemen door ze te proberen te hacken. Hij deelt in dit blog de tips om de methodes van cybercriminelen te doorzien.

Online oplichting voorkomen
Om online oplichting te voorkomen, hanteert Edwin de volgende regels:
- Wees alert wanneer er om uw persoonlijke gegevens wordt gevraagd,
- wees alert als u een betaling moet doen,
- En als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn.
De regels kunt u op verschillende manieren toepassen.
Phishing
Check altijd de URL van de website voordat u uw gegevens invoert.
De bekendste manier van online oplichting is phishing. Cybercriminelen bouwen een website na, van bijvoorbeeld een bekend bedrijf, en proberen u naar deze valse omgeving te leiden.
Via de neppe inlogpagina vissen ze naar uw persoonlijke (bank)gegevens. Check dus altijd of de URL klopt, voordat u uw gegevens invoert. Vaak is het een kleine wijziging zoals een letter of middenstreep of gebruiken ze een andere extensie (.net in plaats van .nl).
E-mailspoofing
Let altijd op het reply-adres.
Oplichters verzenden mails vanuit het e-mailadres/domeinnaam van een ander. Zij hebben hiermee sneller uw vertrouwen, omdat het e-mailadres al bij u bekend is. Ons spamfilter houdt deze mails tegen. Toch kan het geen kwaad om altijd een blik te werpen op het reply-adres voordat u op een link klikt in de mail of wanneer u de mail wil beantwoorden. Als het afzendadres anders is dan het reply-adres, heeft u mogelijk te maken met e-mailspoofing.
Social engineering
Verifieer altijd of degene is, wie hij zegt dat hij is.
Via socialmedia-kanalen zoals LinkedIn achterhalen cybercriminelen makkelijk uw persoonlijke informatie of van uw medewerkers of patiënten. Met deze gegevens proberen ze wachtwoorden te ontfutselen. Doe altijd een check door te bellen naar het nummer van de medewerker/patiënt/bedrijf dat bekend staat in uw informatiesysteem.
Domeinnaam verkoop
Laat u niet opjagen.
Op een agressieve manier benaderen cybercriminelen u met het verhaal dat ze een koper hebben voor een van uw domeinnamen. Zij geven u de kans om deze zelf te bezitten (voor een veel te hoge prijs). Vaak heeft u de extensies naast .nl of .com niet nodig. Reageer niet op de actie. Als u een extra domeinnaam nodig heeft, kunt u die zelf laten registeren of dit laten doen door ons of uw ICT-bedrijf.
Prachtige aanbiedingen
Wees kritisch op koopjes.
Heeft u al een tijdje een product op het oog en zit er een fikse korting op? Dan heeft u mogelijk te maken met online oplichting. Een snelle manier om hierachter te komen is door de prijzen te vergelijken met andere aanbieders en om de reviews en ervaringen van andere klanten te lezen. Ziet de website er verdacht uit? Dan zijn uw twijfels waarschijnlijk gegrond.
Belangrijkste tips van Edwin
Als u te maken krijgt met online oplichting, doe dan altijd aangifte en breng de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte als dat nodig is.
Wij zorgen onder andere voor de technische afscherming. Met SSL wordt de informatie die via uw website verstuurd wordt versleuteld. Ook blokkeren wij het verkeer uit landen waar cybercriminelen het meest actief zijn en bouwen we zelf de plugins voor uw website, zodat we zeker weten dat er geen achterdeurtjes in de code staan.
Naast bovenstaande tips is het belangrijk om de ICT in de praktijk goed op orde te hebben. Maak vaak back-ups van uw systemen en zorg voor een goede inrichting van firewalls.