Toegankelijkheid

Een terugblik op 2023 en een vooruitzicht op 2024

Het afgelopen jaar was een periode vol groei en vernieuwing voor Uw Zorg Online. In gesprek met Wieger Vos, directeur van Uw Zorg Online, blikken we terug op het jaar 2023 en kijken we vooruit naar 2024.

Met een positieve blik op de toekomst en een sterke basis in het heden blijven we werken aan een gezondheidszorg die efficiënter, toegankelijker en geïntegreerd is, voor iedereen.

2023: een jaar van klantgerichte groei

Het afgelopen jaar was een tijd van groei en innovatie voor Uw Zorg Online. Wieger Vos deelt enthousiast: “Het bereiken van 3 miljoen gebruikers was een mijlpaal voor ons, maar nóg belangrijker is dat we onze diensten hebben aangepast aan de behoeften van onze klanten.”

Hij wijst op verbeteringen zoals de zelfmetingmodule in de online patiëntenomgeving. “Patiënten die hun bloeddruk regelmatig controleren kunnen nu eenvoudiger hun gegevens bijhouden en deze delen met hun dokter. De informatie wordt duidelijk weergegeven, wat leidt tot betere, persoonlijke zorg,” legt Vos uit.

2024: meer gemak en digitalisering

Voor 2024 ligt de focus op het vergroten van gebruiksgemak en verdere digitalisering. Vos vertelt: “Mensen willen gemak. Eén app voor alles: huisarts, tandarts, fysio… Daar werken we hard aan.”

Hij benadrukt ook het belang van slimme digitalisering in de zorg. “Digitalisering helpt zowel zorgverleners als patiënten tijd te besparen. Uit ons interne onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat E-consults gemiddeld twee minuten sneller zijn dan telefonische consulten. En het online bestellen van herhaalrecepten bespaart bijna vier minuten per keer. Dit laat zien dat digitalisering in de zorg niet alleen handig is, maar ook écht tijd bespaart.”

“Digitaal als het kan, fysiek als het nodig is”

Daarnaast streeft Uw Zorg Online in 2024 naar optimalisatie van zowel nieuwe als bestaande digitale diensten. Vos legt uit: “Kijk naar het uitgangspunt van het Integraal Zorgakkoord: ‘digitaal als het kan, fysiek als het nodig is’. We moeten onze bestaande innovaties versnellen, niet steeds opnieuw beginnen,” legt hij uit.

“Op dit moment werken we bijvoorbeeld aan het verbeteren van de zelfmetingmodule in de Uw Zorg Online app. Hierdoor kunnen gebruikers nóg eenvoudiger hun gezondheid bijhouden en delen met hun zorgverlener,” verklaart hij.

De uitdaging van financiering

Volgens Vos is de financiering van digitale zorg een belangrijk aandachtspunt. Hij benadrukt: “Er is in het Integraal Zorgakkoord wel geld voor opstarten, maar duurzame financiering ontbreekt. We moeten samen met klanten en beroepsorganisaties nadenken over structurele financiering. Zo voorkomen we dat de zorgverleners niet de hele rekening betalen.”

Het belang van samenwerking

Vos onderstreept het belang van samenwerking: “We kunnen het niet alleen. Samenwerken is cruciaal. We waarderen onze samenwerking met de huisartsinformatiesystemen enorm en zoeken continu naar nieuwe partners. Grote veranderingen komen door samen te werken, ook al is het soms ingewikkeld.”

Hij kijkt uit naar meer samenwerking in de regio en gesprekken met zorgverleners en gebruikers om te begrijpen wat zij nodig hebben.

Slotgedachten

De visie voor Uw Zorg Online in 2024 is duidelijk: een voortdurende inzet voor digitale transformatie, met een focus op gebruikersgemak en nieuwe samenwerkingen. Vos deelt zijn slotgedachten: “Met een positieve blik op de toekomst en een sterke basis in het heden blijven we werken aan een gezondheidszorg die efficiënter, toegankelijker en geïntegreerd is, voor iedereen.”