Toegankelijkheid

Ontwikkelingen in e-health voor de geestelijke gezondheidszorg

Recent onderzoek door het Trimbos-instituut heeft inzicht gegeven in het gebruik van e-healthtoepassingen onder ggz-patiënten. Terwijl de bredere zorgsector in Nederland tegen 2025 steeds digitaler en efficiënter wordt, blijft de adoptie van e-healthtoepassingen in de geestelijke gezondheidszorg achter. Dit artikel behandelt de bevindingen van het onderzoek en plaatst ze in de context van bredere digitale zorgtrends.

Ontwikkelingen in e-health voor de geestelijke gezondheidszorg: GGZ-patiënt belt met behandelaar

Gebruik van e-health blijft achter

Het panel “Psychisch Gezien”, bestaande uit 1500 mensen met langdurige psychische problemen, laat zien dat slechts 48% van hen e-healthtoepassingen heeft gebruikt in het afgelopen jaar. Dit lage gebruik maakt duidelijk dat er nog veel te winnen valt op het gebied van digitale zorgadoptie binnen deze doelgroep.

Populaire e-health toepassingen

Tegen de trend van de magere adoptie in, zijn er toch enkele populaire toepassingen onder gebruikers. Beeldbellen, beveiligd e-mailcontact en het invullen van digitale vragenlijsten blijven de meest gebruikte vormen. Minder bekende innovaties, zoals VR en serious gaming, hebben nog niet hun volledige potentieel bereikt.

Belemmeringen voor adoptie

Er zijn enkele significante obstakels die de bredere acceptatie van e-health in de weg staan. Privacyzorgen en een gebrek aan digitale vaardigheden worden vaak genoemd. Bovendien ervaren veel mensen digitale communicatie als een barrière voor diepere interactie met zorgverleners, waardoor alternatieve methoden zoals face-to-face contact naar voren komen.

Vergelijking met andere zorgsectoren

In tegenstelling tot ggz-patiënten is het gebruik van digitale zorgoplossingen in huisartsenpraktijken gestegen en blijft het zich naar verwachting verder ontwikkelen. Dit laat zien dat met de juiste ondersteuning en middelen de adoptie van digitale zorgtoepassingen verbeterd kan worden.

Toekomstige aanbevelingen

Om vooruitgang te boeken in de digitale zorg voor ggz-patiënten, is het van cruciaal belang om gebruikers te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Ervaringsverhalen kunnen bijdragen aan een beter begrip en acceptatie van e-health community’s, wat kan leiden tot verhoogde deelname en tevredenheid.

Bij Uw Zorg Online geloven we in de impact die technologie kan hebben op de zorgverlening. Ontdek vandaag nog de patiëntgerichte oplossingen die we bieden en hoe wij kunnen helpen om digitale zorg toegankelijker en efficiënter te maken. Bezoek onze productpagina en bekijk gerelateerde artikelen om te zien hoe u uw praktijk kunt innoveren met digitale hulpmiddelen.

Andere interessante artikelen: